Deli vsebino s prijatelji!

Kako obnoviti ali postaviti objekt blizu sosedove meje?

Živite v strnjenem naselju in nimate 4m oddaljenosti odmika od meje, ki ga predpisuje občinski pravilnik? Odmike objektov od sosednjih meja narekujejo prostorska urbanistična določila. Vsaka občina ima predpisane različne odmike, ki so odvisni od veliko faktorjev (osončenost objekta, zakrivanje pogleda, tip naselja, vrstne hiše, enodružinske hiše, bloki,…).

Odmike je potrebno preveriti v občinskem prostorskem aktu, praviloma pa po občinah velja, da je potrebno hišo od sosednje meje odmakniti 4 m, pri tem mislim enostanovanjsko individualno zgradbo.

Odmik od meje pa je seveda lahko tudi manjši od 4m.

V kolikor imate dobre sosedske odnose je najhitrejša in najenostavnejša pot ta, da vam sosed da pisno soglasje.

Vendar pa, kar se tiče soglasja, Zakon o graditvi objektov (ZGO-1) našteva, kdo vse so potrebni soglasodajalci v 206. členu. Vsi ostali so stranski udeleženci in njihovo soglasje ni potrebno.

Torej tudi, če se vaš sosed z odmikom ne strinja, še ne pomeni, da vam gradbeno dovoljenje ne bo izdano.

Če se boste sosedu želeli približati manj kot vam to dovoljuje občinski predpis (npr. 4m), boste morali priložiti svoji zahtevi za izdajo gradbenega dovoljenja strokovno študijo ali mnenje, da s tem ne boste osenčil sosednjega objekta.

V tem primeru bi upravna enota povabila soseda (kot stranskega udeleženca) v postopek. Če bi on hotel izpodbijati vašo namero, bi potreboval podobno strokovno študijo s strani pooblaščene inštitucije, ki bi dokazovala nasprotno.

Pošljite mi email

Z veseljem vam svetujem!

Zaupajte mi svoj izziv

info@rhea-nepremicnine.si
Pošlji

Lahko se slišiva

Z veseljem vam pomagam!

Zaupajte mi svoj izziv

+386 41 790 077
Pokliči
RHEA STORITVE