Deli vsebino s prijatelji!

Znate določiti ceno svoji nepremičnini?

Prva stvar s katero se srečate, ko se odločite za prodajo je, kako boste določili ceno svoje nepremičnine. Vzemimo za primer, da prodajate enostanovanjsko hišo z zemljiščem v okolici Novega mesta:

Skupna neto površine hiše: 193 m2
Zemljišče: 3045 m2
Leto izgradnje: 1983
Ogrevanje, elektrika, vodovod in komunalni odpadki urejeni.
Izdano gradbeno in uporabno dovoljenje.
ZK izpisek: prosto bremen, lastništvo mož in žena vsak do 1/2

Torej kako določiti ceno svoji nepremičnini?

Za prodajalca ima njegova hiša sentimentalen pridih in je zanj vredna veliko več, kot je ta cena realna na trgu. Torej prodajalec ve koliko je vlagal vsa leta v hišo, mogoče ima notri ogromen jacuzzi, v katerega je vložil veliko denarja in seveda upa, da to vrednost prepozna tudi kupec. Pa vendar, na drugi strani pride kupec, ki mu ta jacuzzi ne pomeni nič in komaj čaka da se ga znebi, hišo bi rad popolnoma obnovil in rekonstruiral. Torej imamo na eni strani subjektivni pogled prodajalca in objektivni pogled kupca. Za trg pa je potrebno razumeti eno in drugo stran.

Kako sami določiti ceno, ki bo primerna za prodajo, da bosta obe strani zadovoljni?

Eden izmed načinov pomoči pri določanju cene nam je evidenca trga nepremičnin (ETN), ki jo vodi Geodetska uprava RS (GURS). Podatke o vseh kupoprodajnih pravnih poslih z nepremičninami morajo v ETN sporočati:

  • Finančna uprava Republike Slovenije iz evidence napovedi za odmero davka na promet nepremičnin (DPN),
  • prodajalci za posle, za katere je bil obračunan davek na dodano vrednost (DDV) in
  • stečajni upravitelji in sodišča za posle v stečajnem ali izvršilnem postopku, za katere je bil obračunan davek na dodano vrednost (DDV).

Vpogled v ETN je javno dostopen vsakomur. Ko se aplikacija odpre, lahko prodajalec filtrira območje svoje nepremičnine (torej v našem primeru bi pogledali okolico Novega mesta – t.i. Dolenjsko območje). Potem se na levi strani določi obdobje preteklih prodaj (na primer obdobje zadnjih 6-ih mesecih) ter se izbere vrsta nepremičnine (v našem primeru prodajamo enostanovanjsko hišo – torej bi to tudi izbrali). Na desni strani aplikacije se nam prikažejo vse prodaje po našem izbranem filtru (torej – v zadnjih 6-ih mesecih, vse enostanovanjske hiše na Dolenjskem območju). Iz filtriranega poiščemo primerljive prodaje z našim opisom nepremičnine (hiše, ki so cca isti letnik, podobna velikost parcele, itd).

Pošljite mi email

Z veseljem vam svetujem!

Zaupajte mi svoj izziv

info@rhea-nepremicnine.si
Pošlji

Lahko se slišiva

Z veseljem vam pomagam!

Zaupajte mi svoj izziv

+386 41 790 077
Pokliči
RHEA STORITVE