Deli vsebino s prijatelji!

Nepremičninske pogodbe

Nakup nepremičnine je najverjetneje ena izmed zelo pomembnih prelomnic v vašem življenju. Za lažjo predstavo kaj vse potrebujete, da bo vaš posel stekel brez zapletov, vam podajam nekaj pomembnih korakov, ki se jih morate držati, da bosta vaša prodaja ali nakup sklenjena pravilno.

Zakon pravi, da pogodba, na podlagi katere se prenaša lastninska pravica na nepremičnini ali s katero se ustanavlja druga stvarna pravica na nepremičnini, mora biti sklenjena v pisni obliki.

Na začetku postopka je najpomembnejše preveriti pravno stanje nepremičnine. To storimo z vpogledom v zemljiško knjigo. V zemljiški knjigi preverimo kdo je lastnik nepremičnine, ali so vpisane kakšne služnosti, hipoteke, zaznambe in podobno.

Pri prodaji potrebujete tudi potrdilo o namenski rabi zemljišča, ki ga dobite na občini, kjer nepremičnina leži. V primeru, ko je predmet pogodbe posamezni del objekta v etažni lastnini – torej npr. stanovanje v bloku, potrdila ne potrebujete.

Nepremičninskih pogodb imamo več vrst, npr.:

  • darilna pogodba za nepremičnino,
  • kupoprodajna pogodba za nepremičnino,
  • najemna pogodba za stanovanje ali hišo,
  • najemna pogodba za poslovne prostore,
  • pogodba o zakupu (najemu) zemljišča.

Pri pogodbah je zelo pomembno, da jih sestavi ali pregleda pravnik. Le tako je pogodba verodostojna in zanesljivo vsebuje vse ustrezne pravne elemente.

Pred podpisom pogodbe je potrebno tudi preveriti v katerih pogojih se zraven nepremičninske pogodbe potrebuje tudi energetska izkaznica.

Pošljite mi email

Z veseljem vam svetujem!

Zaupajte mi svoj izziv

info@rhea-nepremicnine.si
Pošlji

Lahko se slišiva

Z veseljem vam pomagam!

Zaupajte mi svoj izziv

+386 41 790 077
Pokliči
RHEA STORITVE